Când spunem lemn recuperat ne referim la cherestea care provine din diverse surse, inclusiv fabrici, case și hambare vechi. Proprietarii de case și întreprinderile au făcut ca lemnul recuperat să devină din ce în ce mai popular, în mare măsură datorită practicilor de construcție mai sustenabile din prezent. Lemnul recuperat poate fi utilizat pentru o varietate de scopuri de construcție, renovare și amenajare.
Folosind lemn recuperat, practic reutilizați un material existent, îi oferiți o nouă viață și obțineți o amenajare cu adevărat distinctivă, poate ușor vintage. Puteți reda sănătatea mediului înconjurător folosind materiale durabile precum lemnul vechi, asta în timp ce vă atingeți obiectivele de design și de arhitectură. Deși lemnul recuperat poate fi mai scump decât lemnul proaspăt recoltat, beneficiile pe care le oferă justifică din plin costul.
Când luați în considerare lemnul recuperat pentru îmbunătățirea locuinței, pentru construirea unei case noi, pentru renovare sau decorare, veți obține calitate, durabilitate, longevitate, dar și caracter și individualitate.

Unul dintre beneficiile principale ale lemnului recuperat are legătură cu atracția sa estetică. În general, copacii bătrâni conțin mai mult duramen, care prezintă un model bogat de granulații și o culoare intensă pe care copacii mai puțin maturi nu le pot deține. Granulele fine și culoarea bogată sunt cele care îi oferă lemnului recuperat aspectul său distinctiv.
Stabilitatea sporită este un alt avantaj al lemnului recuperat. Mai precis, lemnul reciclat este mai stabil și mai dens decât lemnul proaspăt recoltat. Lemnul recuperat de la construcțiile mai vechi a fost recoltat din pădurile vechi, care aveau sute sau chiar mii de ani. Copacii care ating această vârstă pot dezvolta mai mult duramen, care este partea cea mai interioară a copacului. Această parte a copacului nu transportă apă sau nutrienți, făcându-l uscat, mai rezistent la descompunere și puternic mecanic. Lemnul recuperat s-a contractat și s-a extins ani la rând, atât timp cât și-a servit scopul în construcțiile anterioare, ceea ce îl face mai puțin susceptibil la crăpare, despicare și uscare. Cea mai mare parte a lemnului de astăzi este recoltat din pădurile care au fost cultivate cu scopul de a crește rapid. Lemnul care aprovizionează cererile din prezent are o creștere accelerată, prin urmare este mai puțin dens, mai slab și mai susceptibil să se descompună sau să se crape.
Trebuie adus în discuție și faptul că lemnul recuperat implică o întreținere ușoară. În plus, unul dintre cele mai atrăgătoare beneficii ale utilizării lemnului recuperat este că nu mai are nevoie să fie vopsit și nu mai are nevoie nici de alte tratamente pentru a-i rafina aspectul, deoarece are deja o patină frumoasă. Totuși, aveți în continuare opțiunea de a-l șlefui și de a-l finisa după preferințele personale de stil. În cele din urmă, reutilizarea este întotdeauna un lucru bun. Utilizarea lemnului recuperat scade cererea de lemn virgin. Deoarece lemnul a fost deja tăiat și tratat, nu mai este necesar să folosim substanțe chimice de rafinare, care au un impact major asupra mediului.